Una historia increíble

door / maandag, 19 februari 2018 / Gepubliceerd in Columns

Una historia increíble 

 

Toeval natuurlijk. In de week dat op de Nederlandse Netflixsite de dertiendelige serie Tiempos de guerra online ging, verschenen op het internet berichten dat de Spaanse minster van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis onderzoek liet doen naar het het gebruik van gifgas in de Rifoorlog (1920-1926). De gifgasbommen, van Duitse makelij, werden door Spanje op de Riffijnen gegooid, uit Franse vliegtuigen, met toestemming van het Marokkaanse sultanaat.
De serie oogstte in Spanje succes en dat was reden om Tiempos de guerra op het internationale filmplatform te plaatsen.
Het is toeval natuurlijk dat dit dertien uur durende romantisch drama zich aandient in een periode dat wederom in de Rif een opstand gaande is, geen bloedige dit keer, maar weer oh zo oneerlijk en vies.
In de eerste aflevering gaat een groep rijke, onervaren verpleegsters onder leiding van een hertogin naar Melillia (Mrietch) om een veldhospitaal te beginnen. In de eerste scène is het al mis. Enigszins amateuristisch wordt de beroemde Slag bij Annual nagespeeld – het was vooral een bloedige botsing voor de Spanjaarden. In Tiempos de guerra gooien de Riffijnen bommen en granaten op de tegenstander. De geschiedenis leert ons dat de alliantie van verzetsheld Abdelkarim Khattabi niet in het bezit was van zulks zwaar artillerie.
Halverwege de aflevering wordt midden in de nacht een dozijn zwaar gewonde militairen bij de groene verpleegsters binnengebracht. Tussen hen is een Riffijn die aan Spaanse kant meevecht, iets wat niet ongewoon was. In mijn familie waren er destijds genoeg die de kant van de Espanjo kozen. De gewonde Riffijn spreekt vanaf zijn brancard Arabisch. Waarom moeten Berbers in films altijd Arabisch spreken?
De te zoete romantische drama’s volgen elkaar in razend tempo op, die zich samenballen in een scène in de hal van het hospitaal waar een verpleegster haar pijn op de piano uit. Het ziekenhuispersoneel verlaat zijn post en komt af op het pianospel. Iedereen in ontroerd.
De eerste aflevering van Tiempos de guerra is volstrekt ongeloofwaardig en hemeltergend slecht. Het is una historia increíble. De overige twaalf afleveringen laat ik aan mij voorbijgaan, en dat is geen toeval.

 

Asis Aynan

TOP