Burkadragers
Op de dag van de parade van boten over de Prinsengracht hang ik sinds enkele jaren twee aan elkaar genaaide doeken. De twee lappen zijn vlaggen, omdat ze ergens voor staan. De een is de vredevlag (homovlag) en de ander staat voor de Amazigh/Berbercultuur. Beide vlaggen symboliseren geen landssteek, gilde, of verwijzen ze naar een veldslag, voor mij staan ze voor een ideaal. Niet zozeer het idee om te zijn wie je wil zijn, maar de vrijheid om te zijn wie je bent.
Een ander veel besproken doek is de burka. De burka is geen vlag, maar is wel een signaal en staat voor een bepaald ideaal. Ik ben geen islamgeleerde, maar de burka staat voor een extremistische beleving van de islam.
Op 1 augustus is het burkaverbod ingegaan; in gebouwen van de overheid, de zorg, het onderwijs en het openbaar vervoer mag het gezicht niet bedekt zijn.
De argumenten die momenteel door tegenstanders van het verbod worden ingebracht, zijn dat Nederland een hypocriet land, omdat de vrijheid van burkaragers is ingeperkt.
Het siert de niet-burkadragers om het op te nemen voor de burkadragers. En als we dan naar burkadragers kijken, zien we dat de overgrote meerderheid witte, autochtone vrouwen zijn.
Waarom willen die vrouwen de braafste meisjes van de klas zijn?
Blijkbaar zijn het brave leerlingen, maar die niet opletten, want nergens staat de regel dat de burka verplicht is. Het is wel zo dat moorddadige regimes en dictaturen zoals Afghanistan was en Saudie-Arabië nog steeds is, de burka in het straatbeeld aanwezig is. Dus in wezen importeren die bekeerlingen hun leer uit (islamitische) dictaturen. Ook zijn die bekeerlingen slechts enkele jaren moslim. Beginners.
In de aanloop naar het verbod heb ik de stem van moslims op leeftijd gemist.
Wijsheid komt met de jaren.
Wat vinden zij van de burka? Hoe ervaren zij dat hun religie door een stelletje fanatici wordt misbruikt? Voelen zij zich door het verbod of juist door de proburkasisten onveilig op straat? Gaan ze door de aandacht minder de staat op en blijven ze thuis? Is daarmee de discussie over de burka van stof voor hen een burka van steen geworden?
In Leiden is er een kleine, tijdelijke tentoonstelling over Mary Servaes, als de Zangeres zonder Naam verkocht ze miljoenen platen. Op de expositie is een zaaltje ingericht waar tv-fragmenten van de volkszangeres te zien zijn. De voice-over vertelt dat de zangeres in haar liederen onder andere aandacht vroeg voor eenzaamheid en homoseksualiteit. Ik vraag me af als de Zangeres zonder Naam nog zou leven of ze het op zou nemen voor de burkadragers? De burkadragers zouden het nooit weten, want muziek is haram.
Asis Aynan