Berberbibliotheek

De Berberbibliotheek bestaat uit een tiental nog niet in het Nederlands verschenen klassiekers van auteurs met een Berberachtergrond, zoals Mohammed Khaïr-Eddine, Tahar Djaout, Taos Amrouche, Kateb Yacine en Mohammed Choukri. De serie is een multimediaal project. De Berberbibliotheek is een initiatief van schrijver Asis Aynan en vertaalster Hester Tollenaar, en verschijnt bij uitgeverij Jurgen Maas.

De geschiedenis van mijn leven van Fadhma Aïth Mansour Amrouche

‘De geschiedenis van mijn leven’ is de indrukwekkende autobiografie van de Algerijnse Fadhma Aïth Mansour Amrouche (1882-1967), een Kabylische vrouw en moeder van acht kinderen, onder wie de Franse auteur Jean Amrouche en de schrijfster en zangeres Taos Amrouche. Nadat ze geboren werd als buitenechtelijk kind in een Kabylisch bergdorp groeide ze op als verstotene, want de Kabylische zeden en eer bepalen voor een groot deel de dorpsdynamiek en zijn vooral voor vrouwen streng.

€19.95

Het verlaten land Mouloud Mammeri (nawoord Asis Aynan)

Het verlaten land (1952) was het debuut van de Algerijnse auteur Mouloud Mammeri en een van de eerste Franstalige romans in Algerije. Het is niet alleen een uitzonderlijk verhaal vol dramatische keerpunten, maar ook een monument voor de levens van een groep die de geschiedenisboeken vaak onterecht niet vermelden.

€16.95

Hongerjaren van Mohamed Choukri

Het bekendste werk van Mohamed Choukri is de autobiografische roman Hongerjaren. Het taboedoorbrekende boek maakte van hem de belangrijkste schrijver van Marokko. In Hongerjaren probeert de jonge Mohammed te overleven in een omgeving die hard, liefdeloos en gewelddadig is.

€16.95

Gezichten van Mohamed Choukri (Voorwoord van Asis Aynan)

Gezichten is het vervolg op de wereldwijde bestseller 'Hongerjaren' van de Marokkaanse schrijver Mohamed Choukri. 'Gezichten' is net als 'Hongerjaren' een associatieve roman, waarin de taal van de straat een belangrijke rol speelt. De lezer wordt meteen meegenomen in de wonderlijke, soms harde, soms vertederende wereld van de schrijver.

€16.95

Liefde met een lok haar van Mohammed Mrabet (Voorwoord van Asis Aynan)

De jonge Mohammed woont bij de Engelse hoteleigenaar David. Op een dag ziet hij dat de dochter van de buurman, met wie hij als kind speelde, een prachtige vrouw is geworden. Hij raakt in de ban van haar en probeert haar te verleiden. Maar zij wijst hem af. Wanneer Mohammed magie inzet om haar voor zich te winnen, zijn de gevolgen desastreus. Liefde met een lok haar is een verhaal over liefde en overmoed met als decor het spannende en ondoorgrondelijke Marokkaanse stadsleven.

€14.95

Nedjma van Kateb Yacine (Voorwoord van Hester Tollenaar)

Vier mannen koesteren ten tijde van de Franse kolonisatie van Algerije gevoelens voor dezelfde vrouw. Een mysterieuze en onbereikbare vrouw. Een getrouwde vrouw, de dochter van een Française en een Algerijn. Nedjma. Lakhdar, Mustapha, Rachid en Mourad werken als dagloners in een door Fransen beheerde steengroeve. Ze komen in de problemen wanneer Mourad onopzettelijk een Fransman doodt op een uit de hand gelopen feest. Hij wordt opgepakt, zijn drie kameraden slaan op de vlucht.

€19.99

Goudstof van Ibrahim al Koni (Voorwoord van Gerbrand Bakker)

Ukhayyad krijgt van de leider van zijn Toeareg-stam een uitzonderlijk mooie, gevlekte mehari cadeau. Al snel zijn de jongeman en het dier onafscheidelijk. Maar Ukkhayad begaat veel misstappen: hij komt zijn belofte aan de godin Tanit niet na, hij trouwt tegen de wil van zijn vader met Ayur en wordt door de stam verstoten, hij geeft uit pure nood zijn mehari in onderpand en staat later zijn vrouw en zoon af aan een rivaal om hem terug te krijgen. 

€17.95

De Bottenzoekers van Tahar Djaout (Voorwoord van Abdelkader Benali)

In gezelschap van een achteroom gaat een jongen op zoek naar de beenderen van zijn broer, die is omgekomen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Algerije en ergens ver van zijn geboorteplaats begraven ligt. In het hele land zijn families op zoek naar de resten van hun overleden dierbaren, om ze in hun geboortegrond te kunnen herbegraven.

€14.95

Leven en legende van Agoun’chich van Mohammed Khaïr-Eddine (Voorwoord van Asis Aynan)

Marokko, begin jaren tachtig. Na twintig jaar in ballingschap geleefd te hebben keert een schrijver terug naar zijn geboortedorp in Zuid-Marokko. Voor het eerst in lange tijd komt hij weer in contact met zijn wortels en de legendes uit de streek.

€10.00
TOP